Ministarka Đedović Handanović: Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu

Foto: MEIR

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je  ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji u zgradi opštine Smederevska Palanka, koja je energetski sanirana kroz isti program.

Ona je navela da su među njima i Hemijski fakultet, 20 škola i vrtića širom Srbije i KBC Dragiša Mišović.

“Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore”, rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je ukupna vrednost ulaganja Ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara.

Ministarka je rekla da je ove godine na javni poziv prijavljeno dvostruko više gradova i opština u odnosu na prošlu godinu i da će biti sanirano dva puta više objekata.

“U Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici biće sanirani vrtići i predškolske ustanove, kao i dečje odmaralište na Zlatiboru, tri fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, a posebno mi je drago što će biti saniran Hemijski fakultet koji ima velike izazove sa energetskom efikasnošću i visokim računima za energente. Biće sanirano 15 škola, muzička škola u Valjevu, osnovne škole u Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, zatim škole u Vladimircima, Svilajncu i Ražnju, kao i biblioteka u Beloj Palanci i KBC Dragiša Mišović u Beogradu”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je rekla da će se ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije objektima u Bosilegradu, Lučanima i Golupcu omogućiti snabdevanje iz čistih izvora energije i značajna samostalnost u snabdevanju.

Ministarka je dodala dok će se u Smederevskoj Palanci modernizovati javno osvetljenje, kao i u Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji, a biće sanirani i kulturni centri u Majdanpeku i Aleksincu.

Đedović Handanović je ukazala da će se završetkom energetske sanacije škola, vrtića, zdravstvenih centara, dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori, uštedeti oko 9.000 MW/h toplotne i električne energije na godišnjem nivou, dok će smanjenje emisije ugljen-dioskida iznositi oko 5.500 tona godišnje.
U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto.

Ministarka je napomenula da su gradovi i opštine prepoznati po visokoj zagađenosti vazduha, i svrstani u treću kategoriju kvaliteta vazduha, imali pravo da prijave dva projekta, a da su ekonomski nerazvijene lokalne samouprave imale mogućnost da od Ministarstva dobiju i 100 odsto sredstava za energetsku sanaciju objekata.

“Energetska sanacija objekata će početi veoma brzo čime ćemo obezbediti višestruke koristi za naše građane”, poručila je ministarka.

Na osnovu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja energetski će biti sanirano 15 škola (13 osnovnih i dve srednje) u Knjaževcu, Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, Vladimircima, Svilajncu, Ražnju i Valjevu.

Zatim će biti sanirano šest zgrada opština u Bečeju, Bosilegradu, Priboju, Sokobanji, Kniću i Merošiini, zatim pet vrtića u Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici.

Biće sanirane i tri zgrade fakulteta- Tehnički fakultet Novi Sad, Hemijski fakultet i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, potom tri objekta komunalnih delatnosti u Kuršumliji, Valjevu i Lučanima.

Radiće se energetska sanacija dva objekta centara za kulturu u Majdanpeku i Aleksincu, bazen u Obrenovcu, KBC Dragiša Mišović, biblioteka u Beloj Palanci, turistički prostor “Tvrđava Golubac Grad”, dečje odmaralište Zlatibor (Užice), kao i tri projekta javnog osvetljenja u Smederevskoj Palanci, Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji.

Dubravka Đedović Handanović Energetska sanacija smederevska palanka

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024