Naučnici otkrili genetsku tajnu kafe: Da li će ovo spasiti omiljeni napitak od klimatskih promena?
Naučnici su otkrili genetske tajne kafe u otkriću za koje kažu da utire put za ukusnije napitke. Istraživači u Italiji sastavili su najkompletniju genetsku mapu arapske kafe, najpopularnijeg pića na svetu.
Novi uvidi u genetski sastav biljke pomoći će u uzgoju novih useva kafe. I to može dovesti do biljaka kafe koje se mogu bolje nositi sa svetom koji se zagreva.
– Napravili smo novu mapu sekvence kafe, arabike – rekla je za Bi-Bi-Si dr Mikele Morgante sa Univerziteta u Udinama u Italiji.
– Ovaj alat nam može dati načine da uzgajivačima kafe obezbedimo bolje biljke koje više privlače potrošače i bolje se nose sa promenljivim klimatskim uslovima.
Studija je koristila najnoviju tehnologiju sekvenciranja DNK kako bi ispitala genetski sastav biljke kafe Arabica do neviđenih detalja.
To znanje omogućava naučnicima da se upoznaju sa genima važnim za proizvodnju kafe, kao što je prepoznatljiv slatki, meki ukus napitaka.
Takođe može pomoći uzgajivačima kafe da razviju nove sorte kafe sa određenim ukusima i aromama, kao i one koje mogu da tolerišu teže uslove uzgoja.
Rastuće temperature i nepredvidive padavine menjaju uslove u kojima se uzgaja kafa, što dovodi do smanjenja prinosa i povećanog napada štetočina i bolesti.
Studija je objavljena u naučnom časopisu Nature Communications.
Dr Aron Dejvis iz Kraljevske botaničke bašte, Kju, rekao je da je to „važan korak napred u našem razumevanju genetskog diverziteta kafe koji može pomoći da se vodi budući razvoj ove ekonomski važne i veoma voljene vrste useva“.
Džeremi Torz, suosnivač kompanije za prženje kafe sa sedištem u Londonu, Union Hand-roasted Coffee, rekao je da je veliki deo onoga što kušamo i uživamo u kafi rezultat rada uzgajivača kafe – a nauka će im pomoći da razviju biljke koje su pogodni za proizvodnju dobre kafe u promenljivom okruženju.
– To je uveravanje da će uz kombinaciju dobre nauke i strastvenih farmera, napitak koji volimo biti prisutan u obliku u kojem ga poznajemo mnogo duže – rekao je on.