Da li su bademi zaista “pogubni” po planetu i koliko vode crpe?

Drveće badema zahteva vodu tokom cele godine, čak i kada ne daje plodove, a broj zasada badema se udvostručio u poslednjih 20 godina

Ako nisu alergični ili osetljivi na orašaste plodove, ljudi generalno – u svim kulturama sveta – obožavaju bademe i koriste ih sve više i više u ishrani. Istovremeno, proizvođači se bore da održe korak sa potražnjom.

Ali, mnogi ekolozi su zabrinuti zbog količine vode koja se koristi u proizvodnji badema. Stoga se i stručni magazini sve češće bave tom temom, postavljajući jasno pitanje: Da li su bademi ukusna hrana ili ekološka katastrofa?

Posebno su čuveni kalifornijski bademi, gde krajem februara i marta svake godine kreću da cvetaju ružičaste i bele latice slatkog mirisa. To je zadivljujuća slika koju mnogi upoređuju sa cvetanjem trešanja. A onda, u periodu od avgusta do oktobra, mašine istresu tone i tone badema na zemlju, koji se suše na suncu pre nego što se pokupe i obrade.

Kalifornija uzgaja blizu 100% komercijalnih badema u SAD i 81% badema širom sveta, a globalna potražnja za bademima raste brzinom koja premašuje ponudu. Zašto? Pre svega zato što su bademi lagana i zdrava užina, ali i zato što se sada prave brojne poslastice na bazi brašna ove biljke, dok se istovremeno kafa kombinuje sa bademovim mlekom. Tu je i bademov puter koji dobija na popularnosti.

Ako se pitate otkud toliki udeo ovih slasnih plodova baš u Kaliforniji, istina je da im pogoduje baš takva mediteranska klima, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, a suvim letima. To su, naime, idealni uslovi za uzgoj badema. Dodatno, Kalifornija ima plodno zemljište, prirodne resurse i infrastrukturu, kao i inovativna istraživanja i tehnologiju – sve ono što jedno područje čini optimalnim za uzgoj badema.

Kalifornija je, takođe, najproduktivnija poljoprivredna država u Sjedinjenim Državama i jedna od najproduktivnijih na svetu. Posle nje, Španija i Iran su sledeći najveći uzgajivači badema, a slede ih Maroko, Sirija, Turska, Italija i Australija.

Da li su bademi zaista loši za planetu?

Većina argumenata koja afirmiše ovo pitanje, fokusira se na vodu koja je potrebna bademima. Za proizvodnju jednog badema potrebno je oko 1,1 galona vode; ili blizu 10 galona za šaku badema. Kalifornija posvećuje oko 8% svoje ukupne poljoprivredne vode za uzgoj, pri čemu već ima problem sa resursima vode.

Drveće badema zahteva vodu tokom cele godine, čak i kada ne daje plodove, a broj zasada badema se udvostručio u poslednjih 20 godina. Sve to kada se sabere, navelo je neke ekologe i stručnjake da “okrive” bademe. Ta tema postala je goruća u Kaliforniji i u periodu vezane suše, od 2012. do 2016. godine, inače, najgore zabeležene još od 1895.

Ali, prema istraživanju objavljenom 2017. u časopisu Journal of Ecological Indicators, vodeni otisak badema u Kaliforniji mora se staviti u kontekst. Autor studije kaže da je važno uzeti u obzir upotrebu vode i prednosti koje donosi ta upotreba vode.

Autori su odredili različite parametre i uradili razne analize, pre nego su zaključili da se, u odnosu na količinu vode koju crpe, bademi svrstavaju među najvrednije namirnice koje se uzgajaju u Kaliforniji – zbog svoje dijetetske i ekonomske koristi.

U stvari, bademi su rangirani na samom vrhu, ili blizu vrha, na listi svih kalifornijskih useva u sedam od 11 kategorija hranljivih materija, a orasi i pistaći su rangirani slično kao bademi u domenu upotrebe vode. Kalifornijski centar za poljoprivredna pitanja kaže da zajednica badema u Kaliforniji daje značajnu ekonomsku vrednost državi. Bademi, naime, “podržavaju” čak 104.000 radnih mesta širom Kalifornije i doprinose 11 milijardi dolara godišnje državnom BDP-u.

I na kraju, iako je činjenica da Kalifornija proizvodi mnogo badema i da oni zahtevaju mnogo vode, istina je da nisu jedini. Ova država je vodeći proizvođač još jedne grupe namirnica koja koristi još više vode, a to su mlečni proizvodi. Dodatno, biljka lucerka troši najviše vode od svih useva u Kaliforniji. Ova zelena kultura “usisava” 15% vode za navodnjavanje u državi.

Amerika bademi kalifornija proizvodnja badema voda zagađenje životna sredina

Preporučeno

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

Jul. 08, 2024
Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024