WTO: Hrana iz lokalnog uzgoja nije uvek bolje rešenje za okolinu
Prema studijama Svetske trgovinske organizacije (WTO), kupovina lokalno uzgojene jabuke nije uvek bolja za klimu od kupovine jabuke prevezene više od 18.000 kilometara, na primer, s Novog Zelanda.
-Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okolinu, a to je veliki nesporazum – rekao je glavni nemački ekonomista WTO-a, Ralf Osa, za agenciju dpa.
Kaže da ta tvrdnja nije uvek tačna. Naime, jabuke sa Novog Zelanda su zimi “zelenije” od jabuka iz Nemačke, jer su nemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju. Emisije zbog prometa čine samo relativno mali udeo ukupnih emisija, dok proizvod dođe na tržište, rekao je Osa.
U slučaju hrane, to je u proseku 10 posto. Međutim, postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.
-Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj, te se kod nas uzgaja u zagrejanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugoj zemlji – naglasio je Osa i dodao da “nije tačno da je uvoz uvek loš”.
Globalna trgovina bi mogla biti značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu, smatra on. “Da bismo to postigli, moramo drugačije da trgujemo, a ne manje. Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike”.