Kreiramo projekte koji će biti temelji za budućnost generacija koje dolaze

IEE Corporation

Zemlju nismo nasledili od predaka, već smo je posudili od svoje dece. Ova duboka istina uvek je prisutna u mom umu i vodi svaku odluku koju donosim, ističe u intervjuu za Green News sa Borkom Torbica, predsednikom Uprave IEE Corporation.

Ovaj intervju se odvija u posebnom trenutku – obeležavanju 15 godina postojanja korporacije na čijem je čelu Borko Torbica. Tokom ovog perioda, IEE Corporation je ostvarila značajne uspehe u energetici i zaštiti životne sredine, realizujući više od 200 projekata uz strogo poštovanje principao drživosti.

Gospodin Torbica je čvrsti pobornik ideje da energetski održivi projekti koji ispunjavaju najviše ekološke standarde i ESG zahteve trebaju biti deo naše budućnosti.

Pridružite nam se, dok sa njim razgovaramo o putu koji je prešao IEE Corporation i viziji koju ima za budućnost.

Borko Torbica, predsednik Uprave IEE Corporation

Svaka poslovna priča počinje idejom. Kada i kako je rođena ideja o osnivanju IEE Corporation?

Naša poslovna priča ima svoje korene u 2008. godini, vremenu koje je bilo ključno za oblikovanje naše budućnosti. U to doba, bili smo angažovani na revitalizaciji rasklopnog postrojenja 400/220/110/x u Trebinju, što je bio projekat od velikog značaja. Postoje upravo ti ključni trenuci na projektu za koje shvatite da su odlučujući – za vreme izgradnje trafostanice u Trebinju donosili smo važna tehnička rešenja koja su uticala ne samo na uspeh projekta, već i na našu celokupnu organizaciju. Tada smo shvatili da je potrebno napraviti korak dalje – preći iz izvođenja u inženjering. Ova odluka se pokazala kao prekretnica u našem razvoju. Od tog trenutka, postavili smo novu viziju razvoja, viziju koja je bila inicijalnaiskra u početku rada IEE Corporation.

Gde je IEE Corporation danas? Koji su ključni aspekti vašeg poslovanja?

IEE Corporation danas je vaš globalni partner za razvoj investicija u oblasti čiste energije. Proteklih 15 godina, posvećeni smo stvaranju inovativnih rešenja za budućnost u okviru čiste energije i racionalne upotrebe resursa.

Ponekad volimo da kažemo da smo arhitekte održive budućnosti. Sedište kompanije nalazi se u Londonu, a naša ekspertiza obuhvata segmente energetike od hidro, vetro i solarnih postrojenja, do termoenergetike i naprednih pametnih infrastrukturnih projekata, kao i industrijskih rešenja bez emisije CO2. Naš multidisciplinarni tim poseduje ‘know-how’ i integritet za razvoj celokupnog životnog ciklusa projekta i ekspertizu evropske klase sa više od 200 referenci. IEE Corporation je od svojih početaka do danas postao sinonim za inovacije, integritet i izuzetnost u svetu obnovljive energije.

Koji su vaši najveći aktuelni projektni izazovi? I na koje projekte iz vašeg portfolija ste posebno ponosni?

Imamo privilegiju da radimo na nekoliko izuzetno izazovnih projekata u ovom trenutku. Jedan od najkompleksnijih je svakako razvoj, projektovanje i tehnička harmonizacija dokumentacije za projekat izgradnje Hidroelektrane Dabar snage 160 MW, pod rukovodstvom tima IEE-a Consult. Paralelno s tim, vršimo složeni proces revitalizacije Tehničko-ekonomskog bloka Univerzitetskog Kliničkog centra Banjaluka, kojim rukovodi IEE Technology. Ova dva izazova su tek deo od ukupno 35 projekata koje trenutno imamo u realizaciji.

Reference su potvrda snage i stručnosti – one govore sve. Kada se osvrnemo unazad, s posebnim ponosom gledamo na činjenicu da smo bili važan link u realizaciji projekata izgradnje solarne elektrane Morgavel (49 MW) u Portugalu, vetroelektrane Čibuk 1 (158 MW) u Srbiji, trafostanice Vietas u Švedskoj, revitalizacije hidroelektrane Zvornik (130 MW) i mnogih drugih projekata koji danas uspešno pusliraju na energetskoj mapi Evrope.

Svaki novi projekat je izazov, on je prilika da rastemo, inoviramo i nastavljamo da pružamo izuzetnu vrednost našim poslovnim partnerima. Jedno je sigurno, bez poverenja i saradnje sa našim investitorima i dobavljačima, s kojima kontinuirano razmenjujemo znanje, ne bismo mogli da postignemo ovakav obim posla.

Vetropark Krivača

Svaka uspešna kompanija nosi u sebi poseban element koja je izdvaja od konkurencije. Šta je komparativna prednost IEE Corporationa?

Mi smo fokusirani na održivu budućnost. Naša jedinstvena snaga proizlazi iz našeg pristupa učenju kroz projekte i bogatog iskustva koje smo stekli suočavajući se s brojnim tehničkim izazovima u njihovoj realizaciji. Ovo nam daje duboko razumevanje i sveobuhvatnu sliku svakog objekta na kome radimo, što je nešto što ne možete postići ako ste samo projektant ili samo izvođač. Ovakva perspektiva omogućava nam da pružimo izuzetnu vrednost našim klijentima, jer smo u stanju da sagledamo sve aspekte projekta i prilagodimo se bilo kojem izazovu koji se pojavi. Ova sposobnost prilagođavanja i fleksibilnost i čini nas istinski jedinstvenim na tržištu. Naša strast za stalnim učenjem i usavršavanjem je ono što nas pokreće. To je ono što nas izdvaja.

ESG standard (enviromental, social i governance) su prioritet u vašoj kompaniji. Kako to postižete?

Tokom prethodnih 15 godina, imali smo priliku da razvijamo, projektujemo i izgradimo više od 20 značajnih projekata u energetici i zaštiti životne sredine, stavljajući održivost u prvi plan. Čvrsto verujući, da samo energetski odživi projekti, sa najvišim ekološkim standardima koji ispunjavaju sve ESG zahteve mogu biti deo naše odobrene liste projekata.

Balansirati poslovne ciljeve i ESG standarde jeste izazov, ali vrednosti održivosti su duboko ukorenjene u našem radu i kulturi. Ovakav pristup zahteva vrhunski tim, a mi smo izuzetno ponosni na naše kolege koji svakodnevno čine taj balans mogućim. Njihova stručnost je ključna u ostvarivanju naših ciljeva bez kompromisa u domenu ESG standarda.

U našem ESG portfoliju posebno mesto pripada projektu izgradnje toplane na biomasu Ekotoplane Banjaluka, snage 50 MW. O značaju projekta možda najbolje govori činjenica da je njegovom  implementacijom emisija CO2 smanjena za 500.000 tona. Ponosni smo na to što je projekat, koji je i naša investicija,osvojio brojne međunarodne nagrade u oblasti održive energije i zvanično u Štokholmu pozicionirao Banjaluku među evropske “zelene” metropole.

Ovdje bih istakako još i to da posvećenost ESG principima nije samo deo naše strategije za uspeh, već i naša obaveza prema budućim generacijama. Stvaranju održive budućnosti pristupamo sa posebnom motivacijom i to je ono što nas vodi napred.

Vaša kompanija ima izutetno širok portfolio u oblastima energetike i ekologije?

Da, naše kompanije IEE Consult i IEE Technology, koje su deo IEE holdinga, zaista imaju širok portfolio u oblastima energetike i ekologije.IEE Consult je naša vodeća elektroenergetska kompanija  koja pokriva širok spektar sektora, uključujući hidroenergiju, vetroenergiju, solarnu energiju, trafostanice, dalekovode, industriju i digitalne tehnologije.Snažnom posvećenošću izgradnji produktivnih partnerstava sa investitorima, ona razvija i upravlja projektima sa energijom koja daleko nadmašuje uobičajene poslovne norme.

Sa druge strane, IEE Technology je naša  inovativna snaga koja donosi inovacije u termoenergetici, hidroenergetici, ekologiji i mehatronici. Ona je naša prednja linija u pružanju rešenja koja ne samo da zadovoljavaju trenutne energetske potrebe, već i pomažu u oblikovanju održive energetske budućnosti.

Naš široki portfolio ovim oblastimaje odraz naše sposobnosti da se prilagodimo, inoviramo i vodimo.Predano radimo na tome da budemo korak ispred, pružajući rešenja koja su u skladu sa trenutnim i budućim potrebama sektora energetike i ekologije.

Borko Torbica, predsednik Uprave IEE Corporation

Kako IEE Corporation pristupa izazovima zelene tranzicije u Evropi, i kakva je vaša OIE strategija?

U IEE Corporationu smo snažno posvećeni zelenoj tranziciji Evrope i postizanju ciljeva energetske zajednice EU, te se svakodnevno borimo protiv globalnog zagrevanja planete. Ovi principi su duboko ukorenjeni u našoj Strategiji razvoja do 2030. i vode nas ka ostvarivanju naše misije.
Svesni smo da potreba za obnovljivom energijom rapidno raste. Nema nikakvog spora oko toga da energetska budućnost planete mora biti zelena i mi svaki dan radimo na povećanju kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Naša stručnost u oblasti obnovljivih izvora energije prepoznata je na domaćem i evropskom tržištu, što nas čini ponosnim. Održivost! Ona je za nas u IEE Corporation početak svega. Ona je temeljna kojem gradimo našu viziju, misiju i svaki projekat kojim doprinosimo zelenijoj i održivijoj budućnosti.

Kada pogledate u budućnost gde vidite IEE?

Uvek volimo da gledam tri koraka ispred sebe, tako da je i misija naše komanije jasna – kreiramo projekte koji će biti temelji za  budućnost generacije koje dolaze. U doba kada su moderne tehnologije transformisale našu svakodnevicu u arenu inovacija, osećaj da smo njen važan deo te je zaista neizmerno vredan.

Ta prilika da oblikujemo budućnost je naša najveća motivacija i izazov. Kroz naše radove, usredsređeni smo na čiste energetske tehnologije, na dolazak digitalnog doba, na elektromobilnost i upotrebu energije vodoničkih ćelija.

Vidimo sebe kao i predvodnike u integraciji našeg znanja i stručnosti u veliki projekat digitalne energetike – ENYDEX. Svesni smo izazova koje nam postavljaju deregulisana proizvodnja energije, dinamično tržište koje ne prepoznaje nacionalne granice i energetski uslovi koji zahtevaju stabilno, sigurno i kvalitetno napajanje bez naponskih i strujnih distorzija, stabilne frekvencije bez flikera i viših harmonika. Ali upravo su to izazovi za koje mi u IEE stvaramo rešenja. Naša budućnost leži u stalnom inoviranju i prilagođavanju, sa ciljem da stvorio energetske sisteme za vreme koje dolazi.

 

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024