Đedović Handanović nakon sastanka sa Sijartom: Imamo podršku Mađarske u snabdevanju gasom

Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda između dve zemlje i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje.

– Mađarska je prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, a u uslovima krize je posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite.

Rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe sada su na nivou od oko 680 miliona kubnih metara gasa. Na taj način smo obezbedili dodatnu sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepređenih situacija. S druge strane, Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, a razgovarali smo i o mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske – rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Beogradu.

Dvoje ministara razgovarali su i najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko koji se odvija preko teritorije te zemlje.

– Takva postupak bio bi izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji, koje bi takođe bile pogođene i u toku su razgovori o merama koje možemo da preduzmemo kako bismo zaštitili našu poziciju. Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo takođe da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imao negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom – rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je u Bakuu pre dva dana potpisan ugovor o snabdevanju gasom Srbije iz Azerbejdžana, i dodala da očekuje da gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj gas stizati do Srbije bude operativna do kraja novembra.

– Pored dodatne sigurnosti za naše građane i privredu, ovaj gasovod dodatno će osnažiti ulogu Srbije kao tranzitne zemlje i očekujemo da u budućnosti i ovim gasovodom isporučujemo gas i Mađarskoj – navela je Đedović Handanović.

Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište.

– Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte – dodala je ministarka.

Takođe je konstatovano da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta.

– Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije. Sporazum kojim bi Mađarska pristupila trebalo bi da bude potpisan krajem godine, kako bismo u prvim mesecima naredne godine videli finalizaciju ove inicijative – navela je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović Energija gas Peter Sijarto

Preporučeno

Ispadanje sistema: Australija ima previše solarnih panela

Ispadanje sistema: Australija ima previše solarnih panela

Oct. 04, 2024
20 MW zelene energije stizaće iz biogasnih elektrana kod Plandišta: U planu gradnja 20 postrojenja

20 MW zelene energije stizaće iz biogasnih elektrana kod Plandišta: U planu gradnja 20 postrojenja

Oct. 04, 2024
Evropska unija ulaže 700 miliona evra u Zapadni Balkan: U fokusu klimatska odgovornost

Evropska unija ulaže 700 miliona evra u Zapadni Balkan: U fokusu klimatska odgovornost

Oct. 04, 2024
Norveška prva zemlja koja na ulicama ima više električnih automobila

Norveška prva zemlja koja na ulicama ima više električnih automobila

Oct. 03, 2024
Evropska unija predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma

Evropska unija predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma

Oct. 03, 2024