Jedna vrsta piva podložna razvoju opasnih bakterija?

Foto: Shutterstock

Jedna studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od opasnih bakterija, piše The Sun.

Naime, kraft piva sa nula posto alkohola mogu postati “plodno tlo” za razvoj ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači.

S druge strane, tradicionalna varijanta se generalno smatra “zaštićenom” od patogena koji se prenose hranom. Ta zaštita se dešava zbog nekoliko faktora: koncentracije alkohola, gorke kiseline hmelja, niskog pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskih nivoa kiseonika.

Inače, ovo je važno znati iz ugla javnog zdravlja jer bezalkoholnim i niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine, u poređenju s prethodnih 12 meseci.

Ta pića se često smatraju “zdravijom alternativom”, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

bakterije kraft pivo pivo razvoj bakterija

Preporučeno

Ispadanje sistema: Australija ima previše solarnih panela

Ispadanje sistema: Australija ima previše solarnih panela

Oct. 04, 2024
20 MW zelene energije stizaće iz biogasnih elektrana kod Plandišta: U planu gradnja 20 postrojenja

20 MW zelene energije stizaće iz biogasnih elektrana kod Plandišta: U planu gradnja 20 postrojenja

Oct. 04, 2024
Evropska unija ulaže 700 miliona evra u Zapadni Balkan: U fokusu klimatska odgovornost

Evropska unija ulaže 700 miliona evra u Zapadni Balkan: U fokusu klimatska odgovornost

Oct. 04, 2024
Norveška prva zemlja koja na ulicama ima više električnih automobila

Norveška prva zemlja koja na ulicama ima više električnih automobila

Oct. 03, 2024
Evropska unija predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma

Evropska unija predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma

Oct. 03, 2024