Jedna vrsta piva podložna razvoju opasnih bakterija?

Foto: Shutterstock

Jedna studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od opasnih bakterija, piše The Sun.

Naime, kraft piva sa nula posto alkohola mogu postati “plodno tlo” za razvoj ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači.

S druge strane, tradicionalna varijanta se generalno smatra “zaštićenom” od patogena koji se prenose hranom. Ta zaštita se dešava zbog nekoliko faktora: koncentracije alkohola, gorke kiseline hmelja, niskog pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskih nivoa kiseonika.

Inače, ovo je važno znati iz ugla javnog zdravlja jer bezalkoholnim i niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine, u poređenju s prethodnih 12 meseci.

Ta pića se često smatraju “zdravijom alternativom”, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

bakterije kraft pivo pivo razvoj bakterija

Preporučeno

Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Nov. 16, 2025
Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nov. 16, 2025
TotalEnerži će snabdevati Guglove centre podataka u SAD električnom energijom iz obnovljivih izvora

TotalEnerži će snabdevati Guglove centre podataka u SAD električnom energijom iz obnovljivih izvora

Nov. 13, 2025
Rols-Rojs gradi male modularne reaktore u Velikoj Britaniji: Amerika razočarana odlukom

Rols-Rojs gradi male modularne reaktore u Velikoj Britaniji: Amerika razočarana odlukom

Nov. 13, 2025
Mađarski “Paks-2” otvara novu fazu izgradnje 2026. godine

Mađarski “Paks-2” otvara novu fazu izgradnje 2026. godine

Nov. 12, 2025