Energetska infrastruktura za snažan razvoj Srbije

Pouzdana i kvalitetna isporuka električne energije jedan je od preduslova za ekonomski razvoj države i bolji život građana, jer stvara stabilnu osnovu za pokretanje novih projekata, modernizaciju i izgradnju strateške infrastrukture. Elektrodistribucija Srbije aktivno je uključena u sve velike razvojne projekte od posebnog značaja za našu državu, jer bez pristupa distributivnoj mreži i sigurnog napajanja električnom energijom nema uspešne realizacije. Novi autoputevi, brza pruga, nove moderne fabrike stranih investitora, data centar, stadioni, neki su od strateških objekata za koje Elektrodistribucija Srbije obezbeđuje energetsku mrežu i na taj način daje značajan doprinos privrednom razvoju Srbije. Samo u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata za priključenja novih pogona stranih investitora Elektrodistribucija Srbije uložiće više od pet milijardi dinara sopstvenih sredstava. Obezbedili smo i napajanje više od 20 novih fabrika u poslednjih pet godina i preko 200 kilometara autoputeva – rekao je Bojan Atlagić, v. d. direktora Elektrodistribucije Srbije.

U razgovoru za GREEN NEWS prvi čovek Elektrodistribucije Srbije, govorio je o najvažnijim projektima, investicijama koje kao operator distributivnog sistema realizuje da osigura
stabilno napajanje i koracima koje je nacionalna elektrodistribucija preduzela da ubrza i olakša priključenje prozjumera na mrežu.

Poseban zadatak Elektrodistribucije Srbije je da omogući pristup distributivnom sistemu za sve infrastrukturne objekte. Koji su najvažniji projekti u kojima trenutno učestvujete?

Stručnjaci Elektrodistribucije Srbije uključeni su u svaku investiciju za koju je potrebno obezbediti napajanje električnom energijom sa distributivne mreže, a to su sve fabrike, putevi, objekti, pruge. Dajemo tehničke uslove, gradimo trafostanice, priključke, energetske vodove. Samo za prvu deonicu brze pruge Beograd-Novi Sad-Subotica izgradili smo elektroenergetsku infrastrukturu (trafostanice, priključno-razvodna postrojenja, srednjenaponske i niskonaponske vodove) i priključili železničke stanice i tunel Čortanovci na srednjem naponu i veliki broj objekata na niskom naponu. Sada se intenzivno radi na deonici od Novog Sada do Subotice. U taj projekat su uključena tri ogranka Elektrodistribucije Srbije – Novi Sad, Sombor i Subotica. Prati se dinamika izvođenja radova investitora, Infrastrukture Železnice Srbije. Izdata je neophodna dokumentacija, izmeštaju se objekti distributivne mreže i rade se priključci kako bi se na vreme pripremila infrastruktura za novi deo brze pruge kojom će se vozovi kretati 200 kilometara na sat.

Bojan Altlagić, vršilac dužnosti direktora Elektrodistribucije Srbije

Poslednjih godina gradovi u Srbiji su mnogo bolje povezani, jer se grade najmoderniji autoputevi, koji moraju da zadovolje visoke standarde za bezbedno odvijanje saobraćaja, posebno u tunelima gde je električna energija neophodna za sisteme ventilacije, upravljanja, signalizacije. Koji projekti u saobraćajnoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov?

Imamo veoma dobru saradnju sa javnim preduzećima „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“ na projektima izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica na teritoriji cele države. Na deonici autoputa „Miloš Veliki“ od Pakovraća do Požege u toku su intenzivni radovi na izgradnji neophodne infrastrukture. Za Elektrodistribuciju Srbije najvažnije su tri trafostanice 35/10 kV neophodne za stabilno napajanje tunela Munjino brdo i Laz, koji će biti najduži tuneli u Srbiji. U izgradnju te tri trafostaniceElektrodistribucija Srbije uložiće oko 800 miliona dinara.

Na Moravskom koridoru nedavno je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pustio u saobraćaj prvu deonicu novog autoputa u dužini od 16,8 kilometara od Pojata do Makrešana. Elektrodistribucija Srbije je uradila svoj deo posla i nastavljamo da radimo u skladu na napretkom izgradnje. Elektrodistribucija Srbije je angažovana i na brzoj saobraćajnici Požarevac- Golubac. Sva potrebna dokumentacija je spremna i realizacija prati izvođače radova. Tu je i Fruškogorski koridor koji se intenzivno radi. Na tom projektu, pored potrebne dokumentacija, izdata su i rešenja o priključenju pojedinih gradilišta. Uključeni smo i u projekte izgradnje deonice Iverak Lajkovac, kao i autoputeva Sremska Rača-Kuzmin i Ruma-Šabac.

Kakvo su planovi za angažovanje Elektrodistribucije Srbije na novim projektima u saobraćajnoj infrastrukturi?

Spremni smo za angažovanje gde god je potrebno. Od početnih faza izdavanja potrebne dokumentacije do puštanja u saobraćaj, a zatim i održavanja distributivne elektroenergetske mreže, posvećeni smo realizaciji značajnih projekata. Tako je u pripremi je brza saobraćajnica Loznica-Šabac, a priprema se i izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. U novu saobraćajnu vezu Beograda i Novog Sada, preko Zrenjanina uključeni su ogranci Elektrodistribucije Srbije iz beogradskog naselja Krnjača, Pančeva, Zrenjanina i Novog Sada. Pored novog autoputa na severu zemlje, gradi se i na jugu Srbije gde je posebno je značajna izgradnja autoputa Niš-Merdare. Krajem jula u saobraćaj je puštena prva deonica od 5,5 kilometara i nastavlja se dalja realizacija. Srbija će biti premrežena modernom saobraćajnom infrastrukturom, i Elektrodistribucija Srbije sa ponosom pruža podršku da svaki od ovih projekata ima energetske uslove za izgradnju i bezbedno korišćenje.

Dobri putevi su važni i zbog privlačenja stranih investicija, izgradnje fabrika i otvaranja novih radnih mesta. Koji su najvažniji projekti u koje je uključena Elektrodistribucija Srbije?

Izgradnjom novih kapaciteta i mreže neophodne za nove fabrike podržavamo sve projekte stranih direktnih investicija kojima je Vlada Srbije dodelila status od državnog značaja. Na primer, u Valjevu je u aprilu otvorena fabrika nemačke kompanije Bizerba, a u junu je počeo da radi novi pogon kompanije „Hangsrohe“. U planu je da u Valjevu izgradimo novu trafostanica 35/10 kV „Valjevo 12“, kao i rekonstrukcija trafostanice 110/35 kV „Valjevo 1”, da bi se industrijska zona u Valjevu pripremila za nove investitore. Obezbedili smo i priključene kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu sa snagom od 15 MW, kao i fabrike Tojotajers u Inđiji, i proizvodnog pogona velike svetske kompanije MTU u Staroj Pazovi. U Novom Sadu je otvorena i fabrika NIDEC, a u Kaću fabrika Kontinental. Za sve projekte će Elektrodistribucija Srbije omogućiti kapacitete za stabilnu isporuku električne energije. Gradi se nova trafostanica 110/20 kV u Kaću, koja će služiti za krajnje napajanje od 16 MW za fabriku Kontinental. U Pančevu je u planu izgradnja nove trafostanice 110/20 kV „Pančevo 6”, koja će napajati industrijsku zonu u tom gradu. Tamo su već priključene fabrike velikih nemačkih kompanija Brose i ZF.

Da li pripremate projekte za još neke industrijske zone u kojima će biti prostor za nove investicije?

Oprema se poslovna zona u Adaševcima, gde dolaze dva nova investitora, a u Nišu se očekuje novi pogon austrijske kompanije „Palfinger“ i još nekoliko manjih investitora. Nove pogone imaju i kompanija „Motherson” u Ćupriji, kompanije “Nestle”, a proizvodne kapacitete imaju i kineski Ziđina u Boru i kompanije „Minth” u Šapcu. Na svakom projektu ugrađuej se akom projektu ugrađuje se najmodernija oprema.

Spremni smo za angažovanje gde god je potrebno. Od početnih faza izdavanja potrebne dokumentacije do puštanja u saobraćaj, a zatim i održavanja distributivne elektroenergetske mreže

Beograd će za četiri godine biti domaćin specijalizovane međunarodne izložbe EXPO 2027. Kakvi su zadaci Elektrodistribucije u ovom projektu?

Elektrodistribucija Srbije ubrzano priprema izgradnju trafostanica i distributivne mreže za napajanje električnom energijom budućeg kompleksa u Surčinu, u kojem će biti organizovana međunarodna izložba EXPO 2027. Pred Elektrodistribucijom Srbije je veliki i odgovoran posao i siguran sam da ćemo ga uspešno realizovati jer imamo znanje, stručnjake i iskustvo. Za realizaciju projekta multimedijalne izložbe EXPO 2027 potrebna je izgradnja 11 trafostanica 10/0,4 kV, priključnih razvodnih postrojenja 10 kV sa uklapanjem u buduću mrežu 10 kV. Najveći objekat koji će se graditi je trafostanica 110/10 kV „Beograd 58 – Nacionalni stadion“. Ta trafostanica napajaće novi sajamski prostor u kojem će biti izložba EXPO 2027 i sve prateće objekte neophodne za funkcionisanje tog kompleksa. Pored toga, Elektrodistribucija Srbije je od početka uključena i u projekat izgradnje nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će biti uz sajamski kompleks. To nije jedini sportski objekat u čiju izgradnju smo uključeni. Realizovan je i projekat novog fudbalskog stadiona u Leskovcu, radi se i napajanje za novi stadion u Zaječaru, a tu je i novi stadion u Loznici, po UEFA standardima, za koji su obezbeđeni svi uslovi za stabilno napajanje električnom energijom.

Energetska politika u Srbiji prati evropske i svetske trendove dekarbonizacije i energetske tranzicije i kreće se u pravcu uključivanja što većeg broja kompanija i građana u korišćenja obnovljivih izvora energije. Šta Elektrodistribucija Srbije radi po ovom pitanju?

Sve veći broj građana i kompanija zainteresovan je da za sopstvene potrebe proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora, tako da je i u Srbiji zakonima i propisima regulisana ta opcija. Pre oko godinu i po potpisan je prvi ugovor sa kupcem proizvođačem električne energije čime je i u praksi zaživeo ovaj koncept. Sada je na mreži više od 2.000 kupaca koji su stekli status kupca-proizvođača sa ukupno oko 26 megavatainstalisane snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Početne, „dečje bolesti“ su prevaziđene, interesovanje građana i privrede raste i uz edukaciju svih učesnika i fino podešavanje sistema, kupci-proizvođači mogu da daju doprinos energetskoj tranziciji u Srbiji. Elektrodistribucija Srbije kao odgovorna kompanija proverava sve tehničke uslove za priključenje na mrežu svakog proizvodnog objekta, izrađuje Studije priključenja u kojima se proveravaju kriterijumi na osnovu pravila o radu, mrežnih pravila, vodi registar.

Prema vašim procenama, da li će i dalje rasti broj kupaca proizvođača?

Elektrodistribucija Srbije je spremna za izazove kada je u pitanju priključenje novih kupaca-proizvođača na mrežu. Interesovanje je velikoi trenutno imamo više od 1.500 novih zahteva sa ukupno instalisanom snagom oko 340 megavata, a procedura za priključivanje je značajno ubrzana u odnosu na početak primene. Tako na primer, samo u aprilu ove godine 200 novih korisnika smo priključili na mrežu i uveli u Registar kupaca-proizvođača. Izmenama zakona limit instalisane snage elektrana postavljen je na nivou od 10,8 kW za domaćinstva. Trenutni prosek priključenih korisnika je osam kW, tako da je suštinski i povećan prag, kako bi bila veća isplativost za ugradnju solarnih panela, što pogoduje porastu broja kupaca proizvođača.

 

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024